Fillimi  BreadCrumbTrailerZyra për Informim  BreadCrumbTrailerLajme  BreadCrumbTrailerTrajtimi i stigmës së të mbijetuarve të...

Trajtimi i stigmës së të mbijetuarve të dhunës seksuale – Nevojitet veprim i shpejtë, thotë zj. Papadopoulou

14 shtator 2017

Sot, Shefja e Misionit EULEX zj. Alexandra Papadopoulou mbajti fjalim në hapjen e punëtorisë me temën “Trajtimi i stigmës që i rrethon të mbijetuarit e dhunës seksuale gjatë konfliktit të armatosur në Kosovë”, e organizuar nga Qendra Kosovare për Rehabilitimin e Viktimave të Torturës me mbështetjen e Ambasadës së Britanisë në Prishtinë.
 
“Ndonëse mandati i EULEX-it ka ndryshuar në masë të konsiderueshme gjatë dy rikonfigurimeve të fundit, Misioni vazhdon të jetë i përkushtuar për hetimin dhe ndjekjen penale të krimeve të dhunës seksuale që ndërlidhen me konfliktin. Në këtë drejtim, Misioni po ashtu vazhdon me përpjekjet për t’iu ndihmuar homologëve kosovarë në zhvillimin e kapaciteteve relevante,” tha zj. Papadopoulou.
 
Zj. Papadopoulou foli edhe për pritjet e saj nga autoritetet e sapo zgjedhura të Kosovës, që ato “të ndërmarrin veprime të shpejta për operacionalizimin e plotë të Komisionit për verifikimin e statusit së të mbijetuarve të dhunës seksuale gjatë konfliktit, përfshirë për ndarjen e buxhetit të mjaftueshëm, me qëllim të sigurimit që të mbijetuarit të mund t’i gëzojnë të drejtat e tyre për dëmshpërblime dhe benefite siç përcaktohet me ligj.”

“Sigurimi i mbështetjes së mjaftueshme për viktimat – qoftë në formë psikologjike, sociale apo ekonomike - së bashku me përpjekjet për dënimin e kryerësve të atyre krimeve janë dy shtyllat e përpjekjeve për tejkalimin e stigmës rreth dhunën seksuale. Puna dhe mbështetja e OJQ-ve në këtë proces të vazhdueshëm është e vlefshme dhe tejet e çmuar,” shtoi zj. Papadopoulou.
 
Punëtoria mblodhi organizata nga shoqëria civile, përfaqësues nga mediat dhe institucionet, me qëllimin e përbashkët të ngritjes së vetëdijesimit rreth dhunës seksuale që ndërlidhet me konfliktin dhe qasjes së shtuar të viktimave në drejtësi dhe programe të dëmshpërblimit.

 

Prapa

Zyra për Informim

Gratë në sundimin e ligjit

Buzëqesh, puno dhe eksploro – Takoni Yulia Netesova

Buzëqesh, puno dhe eksploro – Takoni Yulia Netesova

Kur ishte lindur në një qytet akademik të largët të Siberisë, atëherë pjesë e Bashkimit Sovjetik, familja e Yulias ishte e bindur se ajo do të vazhdonte hapat e ...

SPROVAT E JETËS SJELLIN REZULTATET MË TË MIRA – NJIHUNI ME NATALIE DAWSON

SPROVAT E JETËS SJELLIN REZULTATET MË TË MIRA – NJIHUNI ME NATALIE DAWSON

Puna e palodhshme dhe sfiduese ka qenë një prej karakteristikave kryesore në jetën personale dhe profesionale të Natalie Dawson.

Profili Video

Një ditë nga jeta e Hakan Wall-it

Një ditë nga jeta e Hakan Wall-it

Udhëheqës i Njësisë Këshilluese për Çështje të Policisë dhe Kufirit, shpjegon punën e tij dhe sfidat me të cilat përballet në Kosovë.

Një ditë nga jeta e Matti Raatikainen-it

Një ditë nga jeta e Matti Raatikainen-it

Shefi i njësisë së Hetimeve të Krimeve të Luftës, Matti Raatikainen spjegon hetimet e krimeve të luftës në EULEX