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CLARIFICATIONS (1) 

 

     PUBLICATION REFERENCE:  

 
PROC/619/16/Safety Equipment and Climbing Protective Gear (EuropeAid/137939/ID/SUP/XK) 

 

No Question Answer 

 

1 

Selection criteria 16.2: tenderer must 

present a valid manufacturer/distributor 

authorization for LOT 1. Could you please 

confirm that such authorization is not 

required in case of bidders that are also 

manufacturers of offered goods? 

A supporting document/ statement confirming that the 

Tenderer is the Manufacturer of the items contained in 

Lot 1 would be acceptable.  

 

 

 

 

 

2 

ITB Section 11, Part 3: documentation. 
Tenderers are required to provide  

"documentary proof or statements required 

under the law of the country in which the 

company is established, to show that it is 

not in any of the exclusion situations listed 

in section 2.3.3 of the Practical Guide to 

contract procedures for EU external action.  

In addition, a statement must be furnished 

stating that the situations described in these 

documents have not changed since then." 

By the other side in Section 21.1 it is also 

stated that "Before the Contracting 

Authority signs the contract with the 

successful tenderer, the successful tenderer 

must provide the documentary proof or 

statements required under the law of the 

country in which the company (or each of 

the companies in case of a consortium) is 

established, to show that it is not in any of 

the exclusion situations listed in section 

2.3.3 of the Practical Guide to contract 

procedures for EU external actions." 

Tenderers indeed are required to include in 

their offer a declaration on honour on 

exclusion criteria and selection criteria. 

As specified in Section 11. Contents of Tenders of 

the Instruction to tenderers Part 3: Documentation.  

Tenderers are required to provide  

Documentary proof or statements required under the 

law of the country in which the company (or each of   

the companies for consortia) is established, to show 

that it is not in any of the exclusion situations listed in 

section 2.3.3 of the Practical Guide to contract 

procedures for EU external action. This evidence, 

documents or statements must be dated, no more than 

1 year before the date of submission of the tender. In 

addition, a statement must be furnished stating that the 

situations described in these documents have not 

changed since then.”  

Should the Tenderer be unable to provide the above-

mentioned documentation with their offer, the 

Tenderers Decleration will suffice in the first instance. 

However, please note that it is mandatory that before 

the Contracting Authority signs the contract with the 

successful tenderer, the successful tenderer must 

provide the documentary proof or statements required 

under the law of the country in which the company (or 

each of the companies in case of a consortium) is 

established, to show that it is not in any of the 

exclusion situations listed in section 2.3.3 of the 
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Could you please confirm that documentary 

proof that exclusion criteria are satisfied 

shall be provided only by awarded tenderer 

and not by all bidders at this stage? 

Practical Guide to contract procedures for EU external 

actions." 

 

 


